Giardia bij de kat

Hoe ontstaat giardia?

Giardia is een veel voorkomend maagdarmparasiet. Katten raken ermee besmet wanneer zij iets eten waar giardia eitjes in voorkomen. Gedacht kan worden aan het eten van ontlasting van een besmet dier. Of het drinken van water waar de eitjes in voorkomen. Als de eitjes eenmaal zijn ingeslikt komen ze uit in het lichaam. Hier klampen de parasieten zich vast aan de darmwand waarna ze bloed gaan zuigen.

Symptomen giardia besmetting

Giardia bij de kat kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

  • Druppels bloed in diarree
  • Brijige en slijmerige diarree
  • Overgeven

Behandeling giardia

Panacur, Protexin en Metrazol zijn voorbeelden van medicijnen waar giardia mee genezen wordt. De medicijnen moeten vaak een paar dagen gebruikt worden. Daarnaast is hygiëne ook van belang bij de behandeling. Het huis moet goed gereinigd worden om herbesmetting te voorkomen. De giardia eitjes en larven kunnen hier namelijk nog liggen. Maak voer- en drinkbakken ook goed schoon met gekookt water. Ook de kattenmand dient goed gereinigd te worden. Was tot slot uw kat als de diarree over is. De eitjes en larven kunnen namelijk nog in de vacht voorkomen.

Giardia voorkomen

Met goede hygiëne kunt u een giardia besmetting voorkomen. Zorg ervoor dat de kattenbak en –mand regelmatig gereinigd worden. Doe dit ook met de voer- en drinkbakken.

  1. tip dierendokter

    Worden uw dierenarts kosten vergoed?

    Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button