Kattenziekte

Hoe ontstaat kattenziekte?

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus. Het virus komt overal op de wereld voor en is de meest dodelijk virusinfectie bij de kat. Katten kunnen het virus oplopen door direct contact met dieren of mensen die besmet zijn. De kat ademt het virus dan in. Of raakt besmet door te likken aan speeksel, urine of ontlasting waar het virus in voorkomt.

Symptomen kattenziekte

Kattenziekte kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Verminderde drink- en eetlust
  • Heftig en vaak braken
  • Diarree, soms met bloed
  • Ernstige buikpijn

Behandeling kattenziekte
Helaas bestaat er geen medicijn om kattenziekte te genezen. Afhankelijk van de weerstand, leeftijd en ernst van de besmetting kan de ziekte dodelijk zijn. Vooral kittens zijn er vaak niet tegen opgewassen.
Interferon is een middel waarmee de overlevingskans vergroot kan worden. Nadeel is dat dit geneesmiddel erg duur is. Verder kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om verdere infecties te voorkomen. Ook kunnen er middelen voorschreven worden om het braken te onderdrukken.

Voorkom dat uw kat kattenziekte krijgt!
Gelukkig kunt u uw kat laten vaccineren tegen kattenziekte. Het vaccin biedt preventie en beschermt een kat 3 jaar.

Prijs vaccinatie kattenziekte
Een kattenziekte vaccin kost gemiddeld € 49. Dit is inclusief het dierenarts consult. Heeft u een kattenverzekering? Dan worden vaccinaties vaak volledig of grotendeels vergoed. Heeft u geen kattenverzekering? Vergelijk hier kattenverzekeringen »