Oormijt bij katten

Oormijten zijn kleine spinachtige parasieten. Ze zijn witgrijs van kleur en zo groot als een speldenknop. De oormijt leeft graag op warme plekken zoals oren. Hier leven ze van oorsmeer, huidschilfers en oorvocht.
Dieren besmetten elkaar met oormijt. Zo kan een kat door een hond besmet worden. En worden kittens vaak in het nest besmet door hun moeder.

Symptomen oormijt besmetting

Katten met oormijt hebben vaak last van de volgende symptomen:

  • Krabben aan oor
  • Roodbruin kleurige oorsmeer
  • Vies geurende oor
  • Vaak schudden met de kop
  • Wondjes aan in en aan oorschelp

Behandeling

Voor het verwijderen van oormijten bestaan geneesmiddelen. Dit zijn vaak zalfjes of druppels waar selamectine in zit. De kat moet hier 2 tot 4 weken mee behandeld worden. Probeer de oren nooit zelf schoon te maken met een wattenstaafje. Hierdoor kunt u een oorontsteking veroorzaken.

Het is ook belangrijk om de omgeving vrij te maken van oormijten. De mijten, larven en eitjes kunnen namelijk nog in huis liggen. Maak vooral de kattenmand, voer- en drinkbak goed schoon.

Wanneer naar de dierenarts?

Oormijten kunnen een oorontsteking veroorzaken. Hier kan een kat goed ziek van worden. Als een kat langer dan 2 dagen niet eet of drinkt ga dan direct naar uw dierenarts.

Prijs behandeling
Gemiddeld kost een dierenartsconsult € 30. Daarnaast kunnen er extra kosten voor medicijnen of het doorspoelen van de oren worden gemaakt. Een totale behandeling kan dan al snel € 70 kosten. Heeft u een kattenverzekering? Dan worden de kosten grotendeels vergoed. Heeft u geen kattenverzekering?
Vergelijk hier kattenverzekeringen »