Bloed bij ontlasting kat

Bloed bij de ontlasting van uw kat kan veroorzaakt worden door:

 • Ontstoken anaalklieren
  Uw kat kan last hebben van ontstoken anaalklieren. U kunt dit controleren door de anus van uw kat te bekijken. Aan de zijkanten van de anus zitten 2 bolvormige verdikkingen. Als deze ontstoken zijn kunnen ze er rood en opgezwollen uitzien. Er kan bloed en etter zichtbaar zijn. Ook kan de anus heftiger stinken dan normaal. De ontsteking kan via antibiotica verholpen worden. In ernstige gevallen wordt er geopereerd.

 • Giardia
  Een kat kan besmet raken met de giardia parasiet. Vaak gebeurt dit nadat er eitjes van deze parasiet zijn ingeslikt. De kat krijgt last van slijmerige diarree waar bloed bij kan zitten. Verder hoeft hij nergens last van te hebben. Giardia wordt behandeld met medicijnen.

 • Beschadigde endeldarm
  Een val of aanrijding kan ervoor zorgen dat de endeldarm wordt beschadigd. Hierbij kan de endeldarm scheuren wat bloed bij de ontlasting veroorzaakt. De dierenarts zal de endeldarm in dit geval moeten hechten.
 • Vreemde voorwerpen
  Tijdens het rondsnuffelen kan een kat een vreemd voorwerp inslikken. Dit voorwerp kan in de darm belanden en deze beschadigen. De darm kan er zelfs helemaal door afgesloten worden. Uw kat heeft dan niet alleen bloed bij de ontlasting, maar kan ook buikpijn krijgen. Vaak neemt de eetlust ook af en wordt de kat onrustig. Als de darm is afgesloten kan de ontlasting op den duur stoppen. Een dierenarts zal het voorwerp moeten verwijderen.
 • Dikke darmontsteking
  Bij een dikke darmontsteking is er vaak sprake van bloederige diarree. Regelmatig en moeilijk poepen zijn ook verschijnselen die kunnen optreden. De dierenarts schrijft medicijnen voor om de ontsteking te verhelpen.

Naar de dierenarts?

Als uw kat bloed bij de ontlasting heeft is het altijd raadzaam om uw dierenarts te raadplegen.

 1. tip dierendokter

  Worden uw dierenarts kosten vergoed?

  Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button