Diarree bij katten

De volgende oorzaken zorgen onder andere voor diarree bij katten:

 • Overactieve schildklier
  Een van de meest voorkomende hormonale problemen bij katten is een overactieve schildklier. De schildklier maakt dan teveel hormonen. Hierdoor schiet de stofwisseling extreem omhoog. Dit resulteert vaak in diarree bij katten. Verder is er sprake van braken, veel eten, hyperactief zijn en vermagering.
 • Tritrichomonas parasiet
  De Tritrichomonas parasiet kan diarree bij katten veroorzaken. De parasiet leeft in de dikke darm en komt vooral voor bij jonge katten. De diarree ziet er vaak slijmerig uit en kan bloed bevatten. De diarree kan spontaan verdwijnen en terugkeren. Als de diarree heftig is kan de anus rood, gezwollen en erg pijnlijk zijn. Ook kan de kat de ontlasting soms niet ophouden en hierdoor binnenshuis poepen.
 • Kattenvoer
  Wisselen van kattenvoer kan tot diarree leiden. De darmen van de kat moeten dan nog wennen aan het nieuwe voer. Of de kat is allergisch voor het nieuwe voer.
 • Iets abnormaals gegeten
  Katten eten soms vreemde dingen zoals snoep, etensresten of schoonmaakmiddelen. Hierdoor kan de maag overstuur raken en kan er diarree ontstaan.
 • Ontstoken darmen
  Diarree bij katten wordt ook vaak veroorzaakt door darmontsteking. Vooral bij jonge katten komt het vaak voor. De diarree stinkt vaak heel erg en er kan bloed bij zitten. De kat wil vaak poepen en heeft hier ook moeite mee.
 • Giardia parasiet
  Gardia is een parasiet die voorkomt in de kattendarm. Deze parasiet beschadigd de darmen waardoor deze minder goed gaan werken. Hierdoor kan er diarree ontstaan. De diarree stinkt heel erg en het kan bloed bevatten. Het houdt meestal ook lang aan of keert telkens terug. Giardia komt vaak voor bij jonge katten.

Naar de dierenarts?

Als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt of telkens terugkeert is het goed om uw dierenarts te bezoeken. Wacht vooral niet als de kat ook niet meer wil eten of drinken.

 1. tip dierendokter

  Voorkom een hoge dierenarts rekening!

  Verzeker uw kat tegen ziektekosten. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button