Mijn kat drinkt veel water

Een kat die veel water drinkt doet dit simpelweg omdat hij dorst heeft. Soms drinkt een kat ineens meer omdat het warm is. Maar veranderen van voer of slikken van medicijnen kan ook leiden tot meer dorst.


Hoeveel water heeft een kat nodig?

U kunt uitrekenen hoeveel water uw kat per dag nodig heeft. Stel dat uw kat 4 kilo weegt dan heeft hij per kilo 50ml water nodig. Dit is dus 4 x 50ml = 200ml per dag.


Ziek zijn en veel water drinken

Als uw kat veel water drinkt kan hij ziek zijn. Bij de volgende ziektes is veel drinken een symptoom:

 • Nierfalen
  Als en kat ouder wordt kunnen zijn nieren slechter gaan werken. Dit wordt ook wel nierfalen genoemd. De kat drinkt erg veel water bij deze aandoening. Slecht eten, braken, veel plassen, vermageren en een slechte vachtconditie zijn ook symptomen van nierfalen.
 • Suikerziekte
  Ook suikerziekte is een aandoening die veel voorkomt bij oudere katten. De kat drinkt en eet dan veel. Ondanks het vele eten wordt de kat mager. Een kat met suikerziekte poept en plast ook erg veel.
 • Schildklierproblemen
  Een slecht werkende schildklier zorgt meestal voor veel dorst. De kat eet en drinkt veel. Vaak is er ook een verandering in gedrag te zien. De kat wordt rusteloos of hyperactief. In een later stadium kan de ziekte ook de darmen aantasten waardoor de kat gaat braken en diarree krijgt. Uiteindelijk kan de kat heel erg ziek worden en stoppen met eten.

Naar de dierenarts?

Drinkt uw kat al lang veel water? Of drinkt uw kat veel en heeft hij last van bovengenoemde symptomen? Bezoek dan zo snel mogelijk uw dierenarts.

 1. tip dierendokter

  Voorkom een hoge dierenarts rekening!

  Verzeker uw kat tegen ziektekosten. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button