Mijn kat hoest!

Katten hoesten niet vaak. Het is daarom verstandig om dit in de gaten te houden. Een kat die hoest kan last hebben van een aandoening. De volgende oorzaken kunnen de hoest verklaren:

 • Longontsteking
  Een kat met longontsteking kan hoesten. De hoest is pijnlijk waardoor de kat dit probeert te onderdrukken. Vaak heeft de kat ook last van een snotneus en ziet hij er ziek uit.
 • Longwormen
  Katten kunnen besmet raken met longwormen. Dit gebeurt vaak na het eten van een dood dier zoals een vogel of muis. De longwormen legt eitjes in de longen. De kat zal proberen deze kriebellende eitjes uit te hoesten. Andere symptomen van een longworm infectie zijn: niezen, benauwdheid en het hebben van een snotneus.
 • Iets in de luchtwegen
  Een kat kan een vreemd voorwerp inslikken zoals een houtsplinter. Door te hoesten zal de kat proberen dit voorwerp te verwijderen. De hoest zal schraperig klinken en de kat kan hierbij kwijlen.
 • Bronchitis
  Ook katten kunnen bronchitis krijgen. Bij bronchitis heeft de kat last van een piepende hoest. Vaak komt tijdens het hoesten slijm mee en heeft de kat het benauwd.

Naar de dierenarts?

Als de hoest niet overgaat is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Vooral als de hoest gepaard gaat met de hierboven genoemde symptomen.

 1. tip dierendokter

  Worden uw dierenarts kosten vergoed?

  Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button