Mijn kat niest!

De neus van een kat is heel gevoelig. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als uw kat een paar keer niest. Niest uw kat echter opvallend vaak en lang dan kan dit komen door de volgende oorzaken:

 • De niesziekte
  Een kat die niest heeft meestal last van niesziekte. Niesziekte is een ziekte die lijkt op de griep. De kat kan verder last hebben van tranende ogen, snotneus, koorts, oog uitvloeiingen en slechte eetlust.

  Let op! Katten die ingeënte zijn tegen de niesziekte kunnen nog steeds ziek worden. De klachten zullen alleen veel milder zijn.
 • Iets vreemd in de neus
  De kat snuffelt graag rond. Tijdens het snuffelen kunnen er kleine voorwerpen als steentjes of grassprieten opgesnoven worden. De voorwerpen kunnen jeuken waardoor de kat niest. De neus kan gaan snotteren en zelfs ontsteken.
 • Kattenbakvullig en stof
  Controleer of de kattenbakvullig die u gebruikt niet te veel stuift. Als dit het geval is kan dit het niezen ook verklaren. Verder kan het zijn dat de leefomgeving van uw kat te stoffig is. 

Wanneer naar dierenarts?

Als uw kat koorts heeft of stopt met eten en drinken ga dan naar de dierenarts. Doe dit ook als uw kat langdurig blijft niezen en last heeft van een groengelige of bloederige snotneus.

 1. tip dierendokter

  Voorkom een hoge dierenarts rekening!

  Verzeker uw kat tegen ziektekosten. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button