Mijn kat plast bloed

Een kat die bloed plast kan last hebben van verschillende aandoeningen. De volgende aandoeningen kunnen verklaren waarom uw kat bloed plast:

 • Blaasontsteking
  Als uw kat bloed plast kan er sprake zijn van blaasontsteking. De plasjes zijn vaak klein en er wordt vaak geplast. De kat kan verder last hebben van koorts, braken en pijn tijdens het plassen. Blaasontsteking bij katten wordt vaak veroorzaakt door blaasgruis of –stenen. Uw dierenarts kan een blaasgruisdieet voorschrijven of antibiotica. In het slechtste geval zal er geopereerd worden.
 • Babesiose parasiet
  Een kat kan besmet raken met de babesiose parasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door de dermacentor teek. Naast bloed plassen kan de kat last krijgen van: vermagering, verminderde eetlust, koorts en een versnelde hartslag. Via bloedonderzoek kan achterhaald worden of een kat besmet is.
 • Tumoren in blaas of urinebuis
  Helaas krijgen sommige katten last van kwaadaardige tumoren in de blaas of urinebuis. Gelukkig komt het niet veel voor. De aandoening lijkt veel op een blaasontsteking. De kat plast vaak, heeft pijn tijdens het plassen en plast bloed.

Naar de dierenarts?

De oorzaken van bloed plassen kunnen divers zijn. Ga daarom altijd naar de dierenarts wanneer uw kat bloed plast. Neem het liefst ook wat urine van uw kat mee in een potje. Zo kan de dierenarts direct de urine onderzoeken.

 1. tip dierendokter

  Worden uw dierenarts kosten vergoed?

  Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button