Kat plast in huis

Katten kunnen om verschillende redenen in huis plassen. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken op een rij.

Medische & psychische oorzaken

 • Veel water drinken
  Een kat die veel water drinkt kan diabetes of nierproblemen hebben. Het vele drinken kan leiden tot het niet kunnen ophouden van de plas. Vaak plast de kat dan per ongeluk in huis. U merkt dat uw kat ziek is als hij magerder wordt en een slechte vachtconditie heeft. De kat eet bij diabetes opvallend veel en bij nierproblemen juist erg slecht.
 • Blaasontsteking
  Bij blaasontsteking plast een kat vaak naast de bak. De plasjes zijn klein en plassen is pijnlijk. Andere symptomen zijn: braken, koorts, lusteloos zijn en bloed in de urine. 
 • Ouderdom
  Een oude kat die in huis plast kan last hebben van dementie. Net als de mens wordt de kat vergeetachtig bij dementie. Hij vergeet dat hij in de kattenbak of buiten moet plassen. Ook vraagt hij geen aandacht meer of herkent mensen niet meer. Vaak slaapt de kat ook veel overdag en gaat hij ’s nachts ronddwalen. De kat kan ook agressiever worden.
 • Stress
  Katten kunnen gestrest raken door veranderingen in de omgeving. Denk aan verhuizen of op vakantie gaan. Ook kan de stress ontstaan als er meerdere katten in huis zijn. De kat kan zich geïntimideerd voelen door het territorium gedrag van de andere katten. Hierdoor durft hij niet in de kattenbak te plassen en doet hij dit in huis.

Andere oorzaken

 • Kattenbak hygiëne
  De kattenneus is zeer gevoelig. Zorg er daarom voor dat poepjes en plasjes dagelijks uit de kattenbak worden verwijderd. En verschoon de kattenbak minimaal 1 keer per week volledig. Maak de bak schoon met neutraal ruikende schoonmaakmiddelen zoals soda.
 • Kattenbak locatie
  Plaats de kattenbak niet in de buurt van de voer- of drinkbak. De kat plast niet op een plek waar hij eet of drinkt. Lawaai vindt hij ook niet prettig. Plaats de kattenbak daarom op een rustige plek en niet bv. bij de wasmachine. Ook wilt een kat niet bekeken worden als hij plast. Zet de bak dus niet voor het raam. Zorg er verder voor dat de plek waar de kattenbak staat goed schoon is.
 • Type kattenbak
  Observeer uw kat als hij bij de kattenbak staat. Kan hij er eenvoudig in stappen en is er voldoende beweegruimte? Als dit niet het geval is kan de kat niet comfortabel plassen of poepen. Ook dit kan er toe leiden dat hij in huis plast.
 • Kattenbakvulling
  Katten kunnen soms de geur van bepaalde kattenbakvulling vies vinden. De kat zoekt dan een andere plek om te plassen. Probeer daarom kattenbakvulling uit dat zo min mogelijk ruikt en stuift.
 • Aantal kattenbakken
  Elke kat heeft eigenlijk 2 kattenbakken nodig. Katten poepen en plassen graag op meerdere plekken. Heeft u 2 katten dan heeft u 4 bakken nodig. Zo voorkomt u dat de bakken snel bevuild raken en de katten niet op elkaar moeten wachten om te plassen.

Kat blijft plassen ondanks alles!

U heeft alles geprobeerd en uw kat is verder niet ziek. Toch blijft hij in huis plassen. Ga dan eens praten met uw dierenarts. Hij kan u doorverwijzen naar een katten gedragstherapeut of medicatie voorschrijven. Castratie is ook vaak een optie die wordt overwogen bij katers.

 1. tip dierendokter

  Worden uw dierenarts kosten vergoed?

  Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen:kattenverzekeringen vergelijken button