Kat stinkt uit zijn bek
Als een kat uit zijn bek stinkt kan dit liggen aan:
- Voeding
Voedselresten in het gebit kunnen gaan stinken. De kat kan ook iets gegeten hebben dat stinkt zoals uien of ontlasting.
- Ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees kan zorgen voor een onaangename ruikende bek. U kunt dit controleren door het gebit te bekijken. Het tandvlees ziet er opgezwollen en rood uit. Het kan zelfs etteren en bloeden. De kat kan daarnaast ook pijn hebben tijdens het eten of niet meer eten.
- Tandsteen
Ziet u bruingele plekjes op de tanden van uw kat? Dit kan tandsteen zijn. Het ontstaat vaak op de achterkant van de ondersnijtanden en bij de grote kiezen. Bij veel tandsteen kan de bek van een kat flink stinken.
- Ontstoken wangslijmvlies
Tandsteen is vaak de oorzaak van een ontstoken wangslijmvlies. Messtal is het gehemelte ook ontstoken. Een kat kan hier zoveel last van hebben dat hij zelfs stopt met eten.
- Verrotte tanden
Door te bijten op harde voorwerpen kan een tand afbreken. Als de tand gaat rotten kan de bek heftig stinken.
- Gezwellen
Ziet u kleine wratjes op het tandvlees van uw kat? Dan kan hij last hebben van gezwellen. De gezwellen kunnen ook voor een stinkende bek zorgen.
Hoe komt uw kat van de stank af?
U kunt het kattengebit behandelen met speciale verzorgingsproducten. Als er echter sprake is van tandsteen, gezwellen of heftige ontstekingen ga dan naar de dierenarts. Vooral als u merkt dat u kat stopt met eten of slechter eet. Katten kunnen niet lang zonder eten anders krijgen ze last van hun nieren. Dit laatste kan gevaarlijk zijn. Probeer tandsteen nooit zelf te verwijderen. U kunt hierdoor het tandglazuur aantasten waardoor er in de toekomst meer gebitsproblemen kunnen onstaan.
Worden uw dierenarts kosten vergoed?
Voorkom een hoge dierenartsrekening met een kattenverzekering. Vergelijk hier de populairste kattenverzekeringen: